GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomska aktivnost nikad nije bila ovako nestabilna

Ekonomska aktivnost nikad nije bila ovako nestabilna
NESTABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2023 / 08:48
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Vijest o visokom tromjesečnom odljevu depozita iz First Republic Bank vratila je na burze zabrinutost za zdravlje američkih regionalnih banaka, koje su vrlo važan čimbenik u financiranju srednjih poduzeća.

U banci Morgan Stanley upozoravaju na veliku vjerojatnost pada dionica ako Fed bude inzistirao na restriktivnoj monetarnoj politici

Dionice First Republic pale su jučer prepolovljene (na rekordno niskih 8,10 dolara) nakon što je banka izjavila da je izgubila više od 100 milijardi dolara u depozitima u prva tri mjeseca ove godine (otišlo je u najveće banke, kao iu novčane fondove, zlato ...), što je znatno više od očekivanih 40 mlrd. Prethodno je ova posrnula banka (cijena joj je dionica pala u ožujku jer je bila blizu bankrota) isticala da ispituje različite opcije za izlazak iz problema, ali nije iznosila konkretne detalje. Burzovni indeksi u New Yorku jučer su izgubili do 2 posto, no raspoloženje nakon radnog vremena bilo je optimističnije jer je Alphabet izvijestio o rezultatima boljim od očekivanih (69,79 milijardi dolara tromjesečnog prihoda, poslovanje u oblaku bilo je profitabilno prvi put u povijesti), kao kao i Microsoft.

Zanemarimo li nekoliko neizvjesnih dana u prošlom tjednu, ove godine na burzama još uvijek vlada umjereni optimizam. Možemo li očekivati da će cijene dionica nastaviti juriti prema gore? U investicijskoj banci Morgan Stanley vrlo su oprezni i kažu da bi se rast koji se bilježi posljednjih tjedana prije početka sezone kvartalnih poslovnih rezultata mogao brzo preokrenuti, posebice ako Fed nastavi inzistirati na stavu da politika zaoštravanja treba nastaviti monetarnu politiku. S&P 500 indeks je u posljednja tri tjedna ožujka ojačao više od šest posto, što je u suprotnosti s prethodne tri sezone objave kvartalnih rezultata, kada je spomenuti indeks značajno izgubio. To je, prema riječima glavnog stratega za američku burzu Mikea Wilsona, razlog za zabrinutost, posebice tehnoloških divova koji su ove godine značajno ojačali (dionice Mete porasle su 72 posto, Appleove 26, Amazonove 22 posto). .), mogao bi doživjeti konkretniju korekciju.

Posljednjih šest mjeseci, međutim, mnogi su upozoravali da bi, po svoj logici, burze morale izgubiti puno više (i testirati jesensko dno) prije nego što započne novi bikovski trend. Jedan od argumenata je neizbježna recesija, koje – unatoč svim predviđanjima – još nije bilo. Predviđanja su općenito vrlo nezahvalna ovih dana. Britanski tjednik The Economist piše da je postpandemijska ekonomija poput slike Mona Lise na kojoj je Da Vinci tehnikom sfumato slikanja osigurao da neki vide osmijeh na njezinom licu, a drugi ne.

A tako bi trebalo biti i s gospodarstvom - svaki put kad ga ocjenjujete, vidite nešto drugo. Zato i postoji toliko različitih predviđanja - da ćemo doživjeti tvrdo prizemljenje i goru krizu te da recesije uopće neće biti, unatoč znatno višim kamatama. Tijekom prošle godine raspon predviđanja tromjesečnog rasta BDP-a SAD-a bio je dvostruko veći nego u 2019. Gospodarska aktivnost postala je mnogo nestabilnija nego što je to bilo u povijesti, a tome su pridonijeli svi šokovi koji su došli s epidemijom.

A kad smo već kod volatilnosti: čikaški CBOE objavio je novi instrument za mjerenje tržišnih trzaja: jednodnevni Vixov indeks volatilnosti (Vix1d). To bi trebalo odražavati situaciju bolje od tradicionalnog Vixa i trebalo bi biti transparentnije. Mjerit će očekivanu volatilnost S&P 500 tijekom sljedećeg dana trgovanja, dok tradicionalni Vix (koji je upravo proslavio svoju 30. godišnjicu ovog mjeseca) mjeri očekivanu volatilnost tijekom sljedećeg mjeseca. Samo prošle godine bilo je puno komentara da Vix ne odražava nervozu koja je bila očita na tržištu, šaljući lažne signale nekim uzajamnim fondovima koji su se povijesno štitili od pada kapitala rastućim Vixom.

U principu, kada dionice padaju, Vix indeks raste, ali ako dionice polako i dugo klize prema dolje (kao prošle godine), Vix ostaje na relativno niskim vrijednostima. Ilustrirajmo razliku između "novog" i "starog" Vixa na primjeru bankarskih previranja u ožujku. U danima nakon sloma banke u Silicijskoj dolini, klasični Vix porastao je s 19 na 26,5 bodova, što je svakako iznad višegodišnjeg prosjeka, ali ni blizu vrijednosti kada bismo mogli govoriti o panici. U ovom konkretnom slučaju, novouvedeni Vix1d porastao bi sa 15,3 na 40,2 boda!


Tržišta obveznica također bi trebala dati dobar pokazatelj izgleda za globalno gospodarstvo. One su se ove godine donekle stabilizirale nakon velikih prošlogodišnjih potresa, a prinosi kratkoročnih obveznica (kao što je primjerice dvogodišnja obveznica) i dalje su znatno iznad prinosa dugoročnih, što je u prošlosti uvijek bilo bio pouzdan znak recesije. Hedge fondovi povećavaju kratke pozicije u 10-godišnjim američkim državnim obveznicama pet uzastopnih tjedana, dovodeći razinu tih pozicija na rekordno visoku razinu.

Očito su uvjereni da će inflacija ostati upornija nego što tržišta očekuju, a njihova strategija također sugerira da ne očekuju recesiju u kratkom roku. Njihova će se oklada isplatiti ako cijene obveznica padnu, povećavajući traženi prinos (jučer se dogodilo upravo suprotno – prinos na 10-godišnju obveznicu pao je više od deset baznih bodova na 3,40 posto). Podsjetimo, ožujak je donio značajan pad prinosa ove najvažnije vrijednosnice na svijetu, i to za 45 baznih bodova, s 3,92 na 3,47 posto.

Tagovi: tržište kapitala, First Republic, Morgan Stanley, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE