GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomska slika eurozone tamni brže nego ona u SAD-u

Ekonomska slika eurozone tamni brže nego ona u SAD-u
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 16:59
Autor: Marko Majić
ANALIZA - U pozadini gospodarskih izazova - s padom industrijske aktivnosti, maloprodaje i povjerenja potrošača u Europi, naglog zahlađenja u njemačkoj građevinskoj industriji i prvih znakova smanjene aktivnosti zapošljavanja u SAD-u - pitanje je u kojoj su mjeri ova izvješća odražavat će stvarnu globalnu ekonomsku sliku.

Čini se da postoji veći prostor za ranije prilagodbe kamatnih stopa od strane glavnih središnjih banaka nego što se nedavno očekivalo, dok više ne očekujemo dodatna povećanja stopa u ovom ciklusu.

Kompozitni PMI indeks u sve tri najveće zemlje eurozone u rujnu je ispod 50 bodova, što ukazuje na kontrakciju, a najveće probleme bilježi Njemačka, koja utječe na cijelu eurozonu. Potražnja za robom i uslugama pada, a roba pada brže. Oštar pad novih narudžbi, najveći od studenog 2020., objašnjava zašto su veće namjere za dodatnim zapošljavanjem gotovo nestale posljednjih mjeseci. Konkretno, proizvodne tvrtke očekuju smanjenje broja radnika.

Proizvodni PMI za europodručje pao je u rujnu na 43,4, što ukazuje na ubrzani pad proizvodnje. Iako su se problemi opskrbnog lanca povezani s Covidom-19 donekle smanjili, proizvodnja i dalje pada zbog smanjene potražnje.

U eurozoni je u kolovozu obujam maloprodaje na mjesečnoj razini smanjen za 1,2 posto, što je pad veći od očekivanog. Godišnja stopa pala je na -2,1 posto. Prodaja goriva pala je treći mjesec zaredom, dok je prodaja hrane, pića i duhana pala 1,2 posto. Online prodaja bilježi pad od 4,5 posto.

Stopa nezaposlenosti u europodručju u srpnju se blago smanjila na 6,4 posto. U eurozoni je sredinom trećeg tromjesečja bilo ukupno 10,9 milijuna nezaposlenih osoba. Drugim riječima, 1,3 milijuna manje nego prije pandemije i 0,5 milijuna manje nego prije ruske invazije na Ukrajinu i povezane energetske krize. Ubuduće očekujemo da će stopa nezaposlenosti u europodručju lagano porasti do kraja godine, budući da podaci ankete pokazuju da su poduzeća počela otpuštati radnike, osobito u proizvodnji, i ukazuju na pad aktivnosti privatnog sektora u trećem tromjesečju .

Kratkoročno gledano, ekonomska situacija u eurozoni pogoršava se brže nego u SAD-u, što bi moglo dovesti do bržeg pada cijena od očekivanog. To bi moglo dovesti do toga da ECB smanji kamatne stope prije Fed-a. Dakle, unatoč nedavnom jačanju dolara u odnosu na euro, postoji mogućnost da dolar nastavi jačati vrijednost.

Istodobno, prinos na dug zapadnih zemalja doseže atraktivne razine. Otkako su središnje banke prestale kupovati državne obveznice, njihovi su prinosi porasli do te mjere da mnogi ulagači usmjeravaju pozornost na kratkoročne državne zapise i dugoročnije obveznice. U trenutku pisanja prinos na 10-godišnje američke obveznice iznosio je 4,82 posto, na njemačke 2,95, na talijanske 4,92, na slovenske 3,82, na francuske 3,52, a na španjolske 4 posto. Ujedno, ILIRIKA, kao primarni upisnik državnih trezorskih zapisa, najavljuje da će se sljedeće aukcije 3-, 6- i 18-mjesečnih trezorskih zapisa održati sljedeći utorak, 10. listopada 2023. godine.

Tagovi: eurozona, pmi index, američka ekonomija, kamate, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE