GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomska slika eurozone tamni brže nego ona u SAD-u

Ekonomska slika eurozone tamni brže nego ona u SAD-u
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 16:59
Autor: Marko Majić
ANALIZA - U pozadini gospodarskih izazova - s padom industrijske aktivnosti, maloprodaje i povjerenja potrošača u Europi, naglog zahlađenja u njemačkoj građevinskoj industriji i prvih znakova smanjene aktivnosti zapošljavanja u SAD-u - pitanje je u kojoj su mjeri ova izvješća odražavat će stvarnu globalnu ekonomsku sliku.

Čini se da postoji veći prostor za ranije prilagodbe kamatnih stopa od strane glavnih središnjih banaka nego što se nedavno očekivalo, dok više ne očekujemo dodatna povećanja stopa u ovom ciklusu.

Kompozitni PMI indeks u sve tri najveće zemlje eurozone u rujnu je ispod 50 bodova, što ukazuje na kontrakciju, a najveće probleme bilježi Njemačka, koja utječe na cijelu eurozonu. Potražnja za robom i uslugama pada, a roba pada brže. Oštar pad novih narudžbi, najveći od studenog 2020., objašnjava zašto su veće namjere za dodatnim zapošljavanjem gotovo nestale posljednjih mjeseci. Konkretno, proizvodne tvrtke očekuju smanjenje broja radnika.

Proizvodni PMI za europodručje pao je u rujnu na 43,4, što ukazuje na ubrzani pad proizvodnje. Iako su se problemi opskrbnog lanca povezani s Covidom-19 donekle smanjili, proizvodnja i dalje pada zbog smanjene potražnje.

U eurozoni je u kolovozu obujam maloprodaje na mjesečnoj razini smanjen za 1,2 posto, što je pad veći od očekivanog. Godišnja stopa pala je na -2,1 posto. Prodaja goriva pala je treći mjesec zaredom, dok je prodaja hrane, pića i duhana pala 1,2 posto. Online prodaja bilježi pad od 4,5 posto.

Stopa nezaposlenosti u europodručju u srpnju se blago smanjila na 6,4 posto. U eurozoni je sredinom trećeg tromjesečja bilo ukupno 10,9 milijuna nezaposlenih osoba. Drugim riječima, 1,3 milijuna manje nego prije pandemije i 0,5 milijuna manje nego prije ruske invazije na Ukrajinu i povezane energetske krize. Ubuduće očekujemo da će stopa nezaposlenosti u europodručju lagano porasti do kraja godine, budući da podaci ankete pokazuju da su poduzeća počela otpuštati radnike, osobito u proizvodnji, i ukazuju na pad aktivnosti privatnog sektora u trećem tromjesečju .

Kratkoročno gledano, ekonomska situacija u eurozoni pogoršava se brže nego u SAD-u, što bi moglo dovesti do bržeg pada cijena od očekivanog. To bi moglo dovesti do toga da ECB smanji kamatne stope prije Fed-a. Dakle, unatoč nedavnom jačanju dolara u odnosu na euro, postoji mogućnost da dolar nastavi jačati vrijednost.

Istodobno, prinos na dug zapadnih zemalja doseže atraktivne razine. Otkako su središnje banke prestale kupovati državne obveznice, njihovi su prinosi porasli do te mjere da mnogi ulagači usmjeravaju pozornost na kratkoročne državne zapise i dugoročnije obveznice. U trenutku pisanja prinos na 10-godišnje američke obveznice iznosio je 4,82 posto, na njemačke 2,95, na talijanske 4,92, na slovenske 3,82, na francuske 3,52, a na španjolske 4 posto. Ujedno, ILIRIKA, kao primarni upisnik državnih trezorskih zapisa, najavljuje da će se sljedeće aukcije 3-, 6- i 18-mjesečnih trezorskih zapisa održati sljedeći utorak, 10. listopada 2023. godine.

Tagovi: eurozona, pmi index, američka ekonomija, kamate, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE