GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Geopolitički rizici jedini uteg optimističnom tržištu

Geopolitički rizici jedini uteg optimističnom tržištu
U DOBROM RITMU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2024 / 08:21
Autor: Maja Marković
ANALIZA - Dužnosnici Banke saveznih rezervi (Fed) nedavno su završili svoje intenzivno razdoblje povećanja kamatnih stopa i sada razmatraju prilagodbu vremenskog okvira i tempa smanjenja kamatnih stopa u ovoj godini, uzimajući u obzir smanjenje inflatornih pritisaka.

Dužnosnici Feda sada se usredotočuju na donošenje odluke o tome kada će početi ublažavati monetarnu politiku, s inflacijom koja pokazuje znakove popuštanja, ali njihove poruke sugeriraju da im se ne žuri snižavati kamatne stope.

Predsjednik Feda Jerome Powell istaknuo je da će biti strpljivi pri donošenju odluka o kamatama, odbacivši nagađanja o mogućem smanjenju kamata već na sljedećem sastanku. Nakon Powellove konferencije za tisak, izgledi za smanjenje stope u ožujku, koji su prethodno procijenjeni na više od 50 posto, pali su na oko trećinu. Tržišta su tada negativno reagirala, pa je S&P 500 pao za 1,6 posto, dok su prinosi na državne obveznice ostali niski.

Međutim, Fedov Odbor za otvoreno tržište (FOMC) jednoglasno je odlučio zadržati nepromijenjene kamatne stope na najvišoj razini u 22 godine, između 5,25 i 5,5 posto, što je bilo u skladu s očekivanjima i četvrti put zaredom. Središnja banka ponovno je potvrdila svoj plan za smanjenje svog imovinskog portfelja za do 95 milijardi dolara mjesečno, a Powell je najavio da će dužnosnici u ožujku započeti detaljnu raspravu o veličini Fed-ove goleme bilance, koja je više od 80 posto veća nego u vremena prije Covida (i 760 posto više nego 2007.).

Unatoč činjenici da Fed ne planira smanjiti kamatne stope za ožujak, postoje čimbenici u američkom gospodarstvu koji ukazuju na znakove daljnjeg popuštanja inflacije. Zapošljavanje u privatnom sektoru u siječnju je bilo ispod očekivanja, jer je bilo zaposleno 107.000 radnika, što je manje od prognoziranih 145.000. Rast plaća nastavlja usporavati, ali postoje znakovi niske potražnje i deflacije u Kini, koja će se vjerojatno barem djelomično "izvesti" na Zapad. To sugerira da bi se prvo smanjenje stope moglo dogoditi sredinom drugog kvartala.

U Europi će se početi povećavati pritisak na Europsku središnju banku (ECB), budući da su inflatorni pritisci u najvećem i drugom najvećem gospodarstvu eurozone (Njemačkoj i Francuskoj) pali na najnižu razinu u gotovo dvije godine. Pad cijena energenata i francuskih proizvoda pomogao je da se inflacija u Francuskoj spusti na 3,4 posto u siječnju, u odnosu na 4,1 posto u prosincu, dok je inflacija u Njemačkoj smanjena s 3,7 posto na 2,9 posto. Pad prinosa na dvogodišnje njemačke državne obveznice sugerira da ulagači očekuju da bi ECB mogla početi smanjivati referentnu kamatnu stopu na depozite, vjerojatno već u travnju.

Na američkim burzama, sezona tromjesečnih zarada je uvelike u tijeku, a izvješće je objavilo 276 od 500 kompanija u indeksu S&P 500. Ukupni prihodi porasli su 3,8 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je dobit porasla za 3,6 posto. Najveći pad dobiti zabilježen je u industriji materijala i zdravstvu, dok je najveći rast dobiti u telekomunikacijskoj i informacijskoj industriji.

Dakle, ako izuzmemo geopolitičke rizike, situacija na tržištima je u stabilnom stanju, jer se inflacija smiruje, zaposlenost je dobra, tvrtke su profitabilne, a uskoro će, uz smanjenje kamata, početi kucati malo povoljniji financijski uvjeti. vrata.

Tagovi: FED, TRŽIŠTE KAPITALA, KAMATE, GEOPOLITIKA, INFLACIJA, ECB, FED
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE