GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Geopolitički rizici jedini uteg optimističnom tržištu

Geopolitički rizici jedini uteg optimističnom tržištu
U DOBROM RITMU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2024 / 08:21
Autor: Maja Marković
ANALIZA - Dužnosnici Banke saveznih rezervi (Fed) nedavno su završili svoje intenzivno razdoblje povećanja kamatnih stopa i sada razmatraju prilagodbu vremenskog okvira i tempa smanjenja kamatnih stopa u ovoj godini, uzimajući u obzir smanjenje inflatornih pritisaka.

Dužnosnici Feda sada se usredotočuju na donošenje odluke o tome kada će početi ublažavati monetarnu politiku, s inflacijom koja pokazuje znakove popuštanja, ali njihove poruke sugeriraju da im se ne žuri snižavati kamatne stope.

Predsjednik Feda Jerome Powell istaknuo je da će biti strpljivi pri donošenju odluka o kamatama, odbacivši nagađanja o mogućem smanjenju kamata već na sljedećem sastanku. Nakon Powellove konferencije za tisak, izgledi za smanjenje stope u ožujku, koji su prethodno procijenjeni na više od 50 posto, pali su na oko trećinu. Tržišta su tada negativno reagirala, pa je S&P 500 pao za 1,6 posto, dok su prinosi na državne obveznice ostali niski.

Međutim, Fedov Odbor za otvoreno tržište (FOMC) jednoglasno je odlučio zadržati nepromijenjene kamatne stope na najvišoj razini u 22 godine, između 5,25 i 5,5 posto, što je bilo u skladu s očekivanjima i četvrti put zaredom. Središnja banka ponovno je potvrdila svoj plan za smanjenje svog imovinskog portfelja za do 95 milijardi dolara mjesečno, a Powell je najavio da će dužnosnici u ožujku započeti detaljnu raspravu o veličini Fed-ove goleme bilance, koja je više od 80 posto veća nego u vremena prije Covida (i 760 posto više nego 2007.).

Unatoč činjenici da Fed ne planira smanjiti kamatne stope za ožujak, postoje čimbenici u američkom gospodarstvu koji ukazuju na znakove daljnjeg popuštanja inflacije. Zapošljavanje u privatnom sektoru u siječnju je bilo ispod očekivanja, jer je bilo zaposleno 107.000 radnika, što je manje od prognoziranih 145.000. Rast plaća nastavlja usporavati, ali postoje znakovi niske potražnje i deflacije u Kini, koja će se vjerojatno barem djelomično "izvesti" na Zapad. To sugerira da bi se prvo smanjenje stope moglo dogoditi sredinom drugog kvartala.

U Europi će se početi povećavati pritisak na Europsku središnju banku (ECB), budući da su inflatorni pritisci u najvećem i drugom najvećem gospodarstvu eurozone (Njemačkoj i Francuskoj) pali na najnižu razinu u gotovo dvije godine. Pad cijena energenata i francuskih proizvoda pomogao je da se inflacija u Francuskoj spusti na 3,4 posto u siječnju, u odnosu na 4,1 posto u prosincu, dok je inflacija u Njemačkoj smanjena s 3,7 posto na 2,9 posto. Pad prinosa na dvogodišnje njemačke državne obveznice sugerira da ulagači očekuju da bi ECB mogla početi smanjivati referentnu kamatnu stopu na depozite, vjerojatno već u travnju.

Na američkim burzama, sezona tromjesečnih zarada je uvelike u tijeku, a izvješće je objavilo 276 od 500 kompanija u indeksu S&P 500. Ukupni prihodi porasli su 3,8 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je dobit porasla za 3,6 posto. Najveći pad dobiti zabilježen je u industriji materijala i zdravstvu, dok je najveći rast dobiti u telekomunikacijskoj i informacijskoj industriji.

Dakle, ako izuzmemo geopolitičke rizike, situacija na tržištima je u stabilnom stanju, jer se inflacija smiruje, zaposlenost je dobra, tvrtke su profitabilne, a uskoro će, uz smanjenje kamata, početi kucati malo povoljniji financijski uvjeti. vrata.

Tagovi: FED, TRŽIŠTE KAPITALA, KAMATE, GEOPOLITIKA, INFLACIJA, ECB, FED
PROČITAJ I OVO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE