GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investicijska preporuka Billa Grossa izazvala pozornost

Investicijska preporuka Billa Grossa izazvala pozornost
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2023 / 08:02
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Na Wall Streetu je bilo nervoze uoči objave travanjske inflacije u SAD-u u utorak, a posljednjih dana svoje je učinio i strah da će američka državna blagajna ostati bez novca. Ali, ulagači bi mogli iskoristiti ovaj strah.

SAD će biti nesolventan 1. lipnja ako Kongres na vrijeme ne podigne gornju granicu državnog duga. Republikancima smetaju rasipni demokratski programi socijalne skrbi, a dogovora još nema. Može li se dogoditi da presuši novac u državnoj blagajni i da prestane isplata tekućeg duga? Čini se nezamislivo, uostalom, ovakvo ponašanje je već konstanta. Na kraju je dogovor uvijek postignut, a SAD je nastavio svoje nezaustavljivo zaduživanje, tako da je javni dug već sada veći od 31 trilijun dolara (povećanje za milijun dolara u manje od minute) i prijeći će fiksnu gornju granicu od 31,4 na krajem 2021. trilijuna.

Neizvjesnost hoće li u SAD-u na vrijeme podići granicu javnog duga odražava se i na tržištu dionica i obveznica. Cijena tromjesečnog trezorskog zapisa toliko je skliznula da je traženi prinos (koji se kreće u suprotnom smjeru od cijene instrumenta) trenutno oko 5,3%, a za jednomjesečni čak i više od 5,5 %.

Slavni Bill Gross, bivši čelnik obvezničkog fonda PIMCO, stoga savjetuje investitorima da kupuju kratkoročne obveznice, jer vjeruje da će prije ili kasnije Kongres postići dogovor:

"To je smiješno. Oni su uvijek rješavali taj problem. Ja Neću reći da je to vjerojatno za 100%, ali bih ipak savjetovao kupnju kratkoročnih obveznica, jer one donose mnogo veće povrate od dugoročnih." Usput: savjet može biti rizičan za investitore izvan Europe, jer se mora uzeti u obzir valutni rizik. Drugim riječima: svaki pad dolara mogao bi oduzeti popriličnu zaradu.

čak i više od 5,5% kamate na tromjesečne obveznice znači da je njezin prinos već sada veći od trenutne inflacije, što u ovim vremenima nije samorazumljivo. U srijedu će biti objavljeni novi podaci o inflaciji u SAD-u. Podsjetimo, u ožujku je inflacija i dalje iznosila 5,0 posto, a sličnu brojku analitičari predviđaju i za travanj. Ako inflacija ipak poraste, bit će to prva od lipnja, a američka središnja banka bit će prisiljena ponovno povećati kamatne stope nakon što je prošlog tjedna povećala kamatne stope na 5,0 posto i signalizirala da bi mogla okončati svoj ciklus stezanja kamata.

Predsjednik FED-a New Yorka John Williams upozorio je u utorak da će trebati neko vrijeme prije nego što visoke kamatne stope utječu na gospodarstvo i utječu na inflaciju. Također je najavio da Federalne rezerve mogu sigurno nastaviti povećavati kamatne stope ako se inflacija ne smiri.

Tagovi: Bill Gross, Pimco, obveznice, američke obveznice, Wall Street, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE