GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru

Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 07:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.

Čak su i posljednji optimisti shvatili da više nema gotovo nikakve nade da će američka središnja banka već u ožujku početi snižavati kamate, što se krajem prošle godine činilo sasvim izglednim scenarijem. Inflacija je još uvijek prilično tvrdoglava. Potrošačke cijene u SAD-u (mjerene Indeksom potrošačkih cijena (CPI) u siječnju su porasle 3,1 posto na godišnjoj razini. Kaže da je to bolje nego u prosincu kada je inflacija iznosila 3,4 posto, no analitičari su očekivali da će inflacija pasti ispod tri posto. Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene energije i hrane, iznosila je u SAD-u u siječnju 3,9 posto, što je ista brojka kao i u prosincu.

Upravo zbog očekivanja da se Fed već priprema za početak ciklusa snižavanja kamatnih stopa, vodeći dionički indeksi u posljednjem razdoblju redovito bilježe rekorde (uz uglavnom ohrabrujuće poslovne rezultate posljednjeg kvartala prošle godine). Jučer je uslijedila korekcija prema dolje od 1,4 posto (i skliznuće ispod 5000 bodova).

Dolar je dosegnuo najvišu razinu posljednjih mjeseci (za euro treba izdvojiti 1,07 dolara, najmanje od 13. studenoga), a nepovoljno je na dionice utjecao i rast prinosa 10-godišnje američke obveznice iznad 4,30 posto. . Prije objave o inflaciji u siječnju, ulagači su očekivali da će Fed ove godine smanjiti kamatne stope za 112 baznih bodova, sada to predviđaju za 94, uz vjerojatnost smanjenja u svibnju s nešto više od 70 na 40 posto.

Baš kao što su tržišni sudionici vjerojatno bili previše optimistični u procjeni koliko će rano Fed po prvi put smanjiti kamatne stope, mogli bi biti previše euforični u svojim očekivanjima koliko će dodatnog profita pospremiti tehnološke tvrtke koje "lete" na krilima umjetna inteligencija. Sve važnija je Nvidia, koja je s tržišnom kapitalizacijom od 1,82 trilijuna dolara već na četvrtom mjestu među svim kompanijama, prestigavši čak i Amazon (bio je ispred njega već 2002., ali tada su obje kompanije bile još prilično beznačajne). Nvidia (njezine su dionice skočile za nevjerojatnih 17.000 posto u proteklih deset godina) objavit će svoje posljednje kvartalne rezultate sljedeće srijede.

Ako Nvidia razočara ulagače izvještavanjem o rezultatima samo u određenim segmentima, to će zaustaviti rast dionica. U najnovijem istraživanju Bank of America jasno je da su investitori nakon kolovoza 2020. najviše "opsjednuti" tehnološkim dionicama. Upravitelji fondova još su više smanjili svoje novčane pozicije i umjesto toga kupili američke dionice. To je prošli tjedan po prvi put podiglo njujorški S&P 500 indeks iznad 5000 bodova, a najviše zasluga imaju naravno UI-dionice. I mali ulagači su prilično euforični. Podaci Američke udruge maloprodajnih ulagača pokazuju da je u tjednu do 7. veljače gotovo polovica privatnih ulagača očekivala rast cijena u sljedećih šest mjeseci. Već 14. tjedan zaredom udio "bikova" debelo je iznad povijesnog prosjeka.

Tagovi: Wall Street, nvidia, amazon, fed, bank of america
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE