GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesu li u pravu hedge fondovi ili mali ulagači?

Jesu li u pravu hedge fondovi ili mali ulagači?
INVESTICIJSKE DILEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 08:37
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Wall Street je uspio ostvariti najdulji pozitivan niz u dvije godine, jer je S&P 500 indeks jučer ojačao sedmi dan zaredom. Doduše, ovaj je tjedan nešto više opreza nego prošli tjedan, ali veseli što je cijena nafte posljednjih dana osjetno pala.

Za sada se studeni drži svoje tradicije da dionice s Wall Streeta ovog mjeseca rastu. I dalje su u prvom planu nagađanja o tome kako će Fed voditi politiku kamatnih stopa odnosno hoće li doktrina duljeg razdoblja visokih kamata ("više za duže") izazvati recesiju. Trenutne prognoze pokazuju da američka središnja banka neće dizati kamatne stope na sjednici u prosincu te da je vrhunac već dosegnut, što će naravno ovisiti o inflaciji.

Predsjednik FED-ove podružnice u Minneapolisu Neel Kashkari ističe da još ne možemo proglasiti pobjedu nad inflacijom te da Fed još ima posla. To je malo zahladilo ulagače koji su prošli tjedan (osobito nakon objave nešto slabijih listopadskih podataka s američkog tržišta rada) možda prebrzo zaključili da više nema razloga da Fed nastavi dizati kamate stope, koje su već sada na najvišim razinama u posljednje 22 godine.

Teško je biti optimist u trenutnoj situaciji u svijetu. Na investicijskom summitu financijera u Hong Kongu fokus je bio na izazovima pred financijskim tržištima u bliskoj budućnosti, s ratom na Bliskom istoku kao mračnim raspoloženjem.

"Moj najveći strah su nova geopolitička trvenja", rekao je glavni izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing.

Bob Prince iz Bridgewater Associatesa Bob Prince upozorio je da tržišta podcjenjuju da će kamatne stope ostati na visokim razinama duže od očekivanog, dok je David Solomon iz Goldman Sachsa zabrinut da se proračunski deficit SAD-a povećava, kao i javnost. Ukratko: svijet je složeniji i pun izazova nego ikad prije, svjedoci smo dva rata, deglobalizacije, nestabilnih financijskih tržišta, a uz visoke kamate mnogi ukazuju i na rast shadow bankinga, što bi mogla biti sljedeća kriza točka.

Unatoč svim tim zabrinutostima, posebice prošli tjedan (i u New Yorku su burzovni indeksi ojačali više od šest posto, što je ovogodišnji rekord) "pametan novac" se prelio u dionička ulaganja. Prema analitičarima Bank of America, hedge fondovi su prošli tjedan bili glavni kupci dionica, uglavnom kroz kupnju ETF fondova.

"Hedge fondovi (s najvećim priljevima od lipnja) i institucionalni ulagači bili su neto kupci, dok su mali ulagači bili neto prodavatelji dionica po prvi put od rujna", napisali su. Bit će zanimljivo vidjeti tko je ovoga puta u pravu, "pametni novac" ili mali ulagači, koji su, prema podacima Američke udruge malih ulagača, posljednjih dana listopada i prvih dana studenoga bili medvjeđe raspoloženi kao nikad prije ove godine: 50,3 posto privatnih ulagača naime u anketi je odgovorilo da u roku od pola godine očekuje pad cijena dionica.

Tagovi: tržište kapitala, burze, inflacija, fed, ecb, hedge fondovi, wall street
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE