GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kakva će biti 2024. na svjetskim burzama?

Kakva će biti 2024. na svjetskim burzama?
SUZDRŽANE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2023 / 08:36
Autor: SEEbiz
KOLUMNA - Investitori na Wall Streetu suočavaju se s dvije prepreke koje bi mogle prekinuti snažan porast od mjesec i pol: posljednja ovogodišnja sjednica Feda i objava inflacije u studenom. U međuvremenu, ekonomski podaci ukazuju na meko prizemljenje gospodarstva, što nije dobra vijest za dioničare.

Prošli je mjesec u SAD-u otvoreno neto 199.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala je (s 3,9 posto) na 3,7 posto. Oba su podatka bila bolja od prognoze i najbolji pokazatelj da Fed za sada (iako je podigao kamatu na čak 5,50 posto) uspijeva u želji da inflaciju približi dva posto, a da pritom osigura meku slijetanje gospodarstva. Drugim riječima: Americi za sada ne prijeti recesija. No, upravo bi zato Fed mogao biti vrlo oprezan oko eventualnog snižavanja kamata, što nije dobro za burze. Na nove nagovještaje nećemo morati dugo čekati jer će se ovaj tjedan (utorak i srijeda) sastati američka središnja banka na posljednjem ovogodišnjem sastanku. Kamatne stope gotovo sigurno neće mijenjati, ali bit će zanimljivo čuti planira li doista prvo smanjenje kamata već u ožujku.

Sama nada da će Fed prije očekivanog započeti ciklus popuštanja monetarne politike pokrenula je snažan rast burzovnih indeksa diljem svijeta u studenom, a optimizam se nastavlja (u inače nešto mirnijem ritmu) i u prosincu. Njujorški indeks S&P 500 porastao je u proteklom tjednu za 0,2 posto, što znači da je šesti put zaredom napredovao na tjednoj razini. Takav pozitivan niz nije viđen od ožujka 2022. S&P je samo četiri posto udaljen od rekordne razine. Budući da je razdoblje prije Božića tradicionalno povoljno za rast burzovnih indeksa, većina očekuje da će tako biti i ove godine. Međutim, upozorenje je da su investitori već ugradili sva optimistična očekivanja u cijene dionica, tako da čak i malo loših vijesti može brzo preokrenuti trend. Na primjer, objavljivanje svježih podataka o inflaciji. U utorak će biti poznata vrijednost CPI indeksa za studeni, ako bude viša od očekivane, indeksi će vjerojatno krenuti prema dolje.

U međuvremenu, sve više i više analitičara hvata se posla predviđajući što će nadolazeća godina donijeti. Većina predviđa rast burzovnih indeksa. Ovo će biti izborna godina u SAD-u i Biden neće dopustiti da gospodarstvo previše uspori. Stratezi banke Citigroup vjeruju da bi se američka ekonomija doista mogla nositi s prijetnjom recesije, ali će se dobit poduzeća ipak oporaviti (prema njihovom mišljenju u prosjeku više od 10 posto), zbog čega vide indeks S&P 500 na 5100 bodova na kraju 2024. godine, što je nešto manje od 11 posto više od trenutne razine. Očekuju veliku volatilnost i predlažu strategiju "buy the dip", odnosno kupnju dionica pri svakom padu. U Wells Fargu kažu da tržište trenutno ima malo potencijala za daljnji rast (i još toliko više za pad), no ipak su S&P ciljnu vrijednost za kraj 2024. postavili na 4700 bodova, što je malo iznad trenutne vrijednost .

Povijesno gledano, prosječni rast S&P 500 indeksa bio je deset posto svake godine. Malo je onih koji su pesimistični glede 2024. godine, no analitičari banke JPMorgan ističu se ističući da su dionice trenutno precijenjene. Prema njima će stoga S&P do kraja sljedeće godine skliznuti na 4200 bodova, što predstavlja pad od devet posto u odnosu na trenutnu vrijednost. Veći troškovi zaduživanja i sve oprezniji američki potrošač (ušteđevina od epidemije presušuje) trebali bi ovoga puta doista usporiti gospodarstvo, što se donekle već i događa. "Iz tog razloga pretpostavljamo da nas čeka još jedna godina ispodprosječnih zarada i rasta prihoda, bez povećanja marži i s nižim dividendama", napisali su dodavši da su dobiti kompanija iz S&P 500 indeksa očekivane iduće godine porasti tek dva do tri posto u odnosu na ovu godinu.

Nakon praćenja dioničkih tržišta s nevjerojatnom sličnošću u proteklom razdoblju, u petak su razbili taj obrazac. Cijene obveznica su pale, a time i njihov traženi prinos, za američku desetogodišnju obveznicu za 10 baznih bodova, na 4,23 posto, a za dvogodišnju za 13 bodova (najveći jednodnevni rast u gotovo pet mjeseci), na 4,715 posto. Tržište rada u SAD-u u studenom je bilo prilično snažno, a rast plaća veći od predviđanja. Još nema pravih razloga da Fed okrene ploču ("Fed pivot"). Uz vidljivo olakšanje na financijskim tržištima u studenom, još manje. Šanse da će Fed stvarno smanjiti kamatne stope u ožujku sada su opet manje od polovine, čak i nakon događaja na terminskim tržištima. Dodajmo da se, prema mjerenjima Sveučilišta u Michiganu, povjerenje potrošača znatno popravilo u prosincu (nakon četiri mjeseca pada), a inflacijska očekivanja (za godinu dana unaprijed) znatno su pala – s 4,5 na 3,1 posto.

Tagovi: tržište kapitala, Citi, jpmorgan, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE