GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko dugo će u Europi kamatne stope ostati visoke?

Koliko dugo će  u Europi kamatne stope ostati visoke?
DVOJBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2023 / 09:00
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Nedavno je došlo do promjene koja kratkoročne trezorske zapise ponovno stavlja u središte pozornosti.

Prinosi na državne zapise počeli su rasti, što ih čini privlačnijim za ulagače. Porast prinosa državnih zapisa rezultat je promjena monetarne politike središnjih banaka i gospodarskih uvjeta koji su doveli do povećanja kamatnih stopa.

Unatoč tome što su manje isplativi u usporedbi s nekim drugim ulaganjima poput dionica, njihovi prinosi sada su konkurentniji. Kratko dospijeće trezorskih zapisa njihova je ključna prednost, što ulagačima omogućuje veću fleksibilnost u ponovnom ulaganju sredstava kada kamatne stope počnu rasti. Ukratko, zbog kraćeg roka dospijeća kratkoročni zapisi manje su osjetljivi na promjene kamatnih stopa u odnosu na dugoročne obveznice.

Međutim, ulagači bi ipak trebali pažljivo razmotriti svoje ciljeve ulaganja, vremenski horizont i sklonost riziku te se posavjetovati s financijskim savjetnikom. Unatoč privlačnosti kratkoročnih trezorskih zapisa, važno je da se investicijske odluke temelje na sveobuhvatnom razumijevanju trenutnih tržišnih uvjeta i osobnih financijskih ciljeva.

Trenutno investitori intenzivno razmišljaju o budućim koracima u monetarnoj politici zapadnih zemalja. Uz to, također detaljno analiziraju učinkovitost mjera poticaja gospodarstva koje je poduzela Kina. Ključna činjenica koja ostaje, međutim, jest da globalni gospodarski rast, iako je još uvijek upravljiv, napreduje smanjenim tempom.

To je uglavnom zbog viših kamata i cijena koje uzrokuju pad maloprodaje na zapadnim tržištima i pad privatnih ulaganja, što također rezultira nižim razinama međunarodne trgovine. Istodobno, geopolitičke napetosti dodatno pritiskaju ionako prigušen rast. No unatoč svemu, svjetska ponuda M2 novca (novca), mjerena u dolarima, na vrhuncu je svih vremena. Naime, dok smo svjedoci viših kamata, gotovo da i nema znakova značajnijeg kvantitativnog zaoštravanja. Pustili su neke obveznice središnje banke da dospijevaju, ali nijednu ne prodaju.

Istodobno su Kina i drugi već smanjili kamatne stope. Ovogodišnja globalna de facto monetarna stagnacija, koja graniči s ekspanzijom, nastavlja podržavati cijenu korporativnih zarada na burzama diljem svijeta. To je, uz oduševljenje umjetnom inteligencijom, i jedan od središnjih razloga relativno solidnog rasta cijena dionica u ovoj godini, unatoč povećanim kamatama. U eurozoni se inače može očekivati produljeno razdoblje viših kamata za suzbijanje inflacije koja je trenutačno viša od pet posto. U slučaju fiskalnih ili bankarskih problema jedne od perifernih zemalja europodručja, možemo očekivati kvantitativno popuštanje u obliku TLTRO programa i kupnje obveznica kako bi se ublažila fragmentacija prinosa na nacionalni dug različitih zemalja europodručja.

Što se tiče inflacije u eurozoni, ona ove godine usporava, ali je i dalje iznad ciljane stope Europske središnje banke od dva posto. Uz trenutnu stopu nezaposlenosti od 6,4%, europodručje doživljava rekordno snažno tržište rada, zbog čega možemo očekivati nastavak pritiska na rast plaća, što će više-manje podržati cijene u uslužnim djelatnostima. Kina, koja je imala ključnu ulogu u globalnom gospodarskom rastu u proteklih 20 godina, sada se bori s izazovima deflacije. Izvoz i uvoz su u padu. Međutim, kineske vlasti žele poboljšati situaciju različitim politikama poticaja.

Nastavi li se njihov pad, to će dodatno produbiti pad cijena sirovina. Sve dok je europsko tržište rada stabilno, manje je vjerojatno za očekivati da će mogući pad u Kini i cijena robe brzo dovesti do pada temeljne inflacije u eurozoni, koju središnje banke tako pomno prate. Očitavanje temeljne inflacije (koje se na engleskom naziva Core CPI Index) ne uključuje više fluktuirajuće cijene hrane i energenata. Dakle, unatoč mogućem usporavanju u Kini i padu cijena robe, to se neće automatski prevesti u niže potrošačke cijene usluga u Europi, što ECB sada želi postići višim kamatama.

Priča o inflaciji ostaje neizvjesna zbog specifičnih obilježja Europe, posebno loše demografije, dok se čini da se temeljna inflacija, koju središnje banke pažljivo prate, neće uskoro smanjiti jer imamo stabilno tržište rada koje i dalje podržava cijene usluga. To znači da nas, prema sadašnjim očekivanjima, čeka nešto duže nego kratko razdoblje rasta kamata u Europi.

Tagovi: kamatne stope, Federalne rezerve, inflacija, tržište kapitala, Bank of America, Vanguard
PROČITAJ I OVO
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
Rekordni negativni niz eura
TRŽIŠNI SIGNALI
Rekordni negativni niz eura
KOLUMNA - Najava ECB-a da vjerojatno prekida ciklus stezanja kamatnih stopa izazvala je novi pad eura, ali i značajan rast cijena europskih dionica. U SAD-u je odjeknuo početak izlaska na berzu proizvođača čipova Arma, čija je tržišna vrijednost nakratko premašila 70 milijardi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE