GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naftno tržište: Realno očekivati veći raskorak između ponude i potražnje

Naftno tržište: Realno očekivati veći raskorak između ponude i potražnje
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2023 / 12:14
Autor: RBA analize
ANALIZA - Cijena nafte tipa Brent porasla je 20% od kraja lipnja, dosegnuvši 90 američkih dolara po barelu prošli tjedan.

Posljedica je to i najave Saudijske Arabije i Rusije o produljenju smanjenja proizvodnje sirove nafte za 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine. Globalna potražnja za naftom dosegla je nove rekordne razine (103 milijuna barela dnevno u lipnju i kolovozu), potaknuta sezonalnošću, odnosno snažnijom potrošnjom goriva za motorna vozila i mlaznog goriva. Tako ponovo dolazi do stezanja ponude i potražnje na tržištu nafte, što gura cijene na više razine.

Odluka OPEC+ zemalja o produženju smanjenja proizvodnje za 2,5 milijuna barela dnevno do kraja godine, u kombinaciji sa solidnom globalnom potražnjom za naftom, razlog je zadržavanja naše projekcije prosječne cijene nafte tipa Brent na 90 američkih dolara po barelu za posljednje tromjesečje 2023. godine (konsenzus: 85 dolara po barelu). Također, s obzirom na trenutnu situaciju, nismo mijenjali ni prognoze od prosječnih 85 američkih dolara po barelu za 2024. i 75 dolara po barelu za naftu tipa Brent u 2025. godini. Kako se očekuje ubrzanje dinamike energetske tranzicije, tako očekujemo postepeno slabljenje globalne potražnje za naftom, što bi posljedično trebalo utjecati i na cijene u dugom roku.

Čini se kako su se nastojanja OPEC+ zemalja za podizanjem cijena nafte isplatila budući da je nafta tipa Brent premašila 90 američkih dolara po barelu i mogla bi se zadržati između 90 i 100 dolara po barelu do kraja godine. Na temelju podataka Međunarodne agencije za energiju (IEA), projiciramo da će se raskorak između ponude i potražnje za naftom proširiti od 1,7 milijuna barela dnevno u drugom tromjesečju 2023., na 4,5 milijuna barela dnevno u posljednjem tromjesečju 2023. To bi činilo 4% ukupne svjetske potražnje za naftom.

Većina članica OPEC-a, s izuzetkom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, još uvijek ne uspijevaju u potpunosti prilagoditi svoje proizvodne kvote te isporučuju na tržište manje barela od dogovorenog. Navedeno bi moglo dodatno pogoršati nestašice na tržištu, koje bilježi rast potražnje zbog ljetnih automobilskih i zračnih putovanja, proizvodnje električne energije i jačanja petrokemijskih aktivnosti u Kini. Iako bi u jesenskim mjesecima sezona remonta rafinerija mogla privremeno smanjiti globalnu potrošnju nafte, i dalje očekujemo porast globalne potražnje za naftom za više od 2 milijuna barela dnevno na godišnjoj razini (na 102,1 mil. barela dnevno).

Predviđamo da će globalno tržište nafte biti nedovoljno opskrbljeno i u 2024. godini, čak i pod pretpostavkom da Saudijska Arabija prekine svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milijun barela dnevno. Očekuje se da će SAD i drugi dobavljači samo djelomično ublažiti učinak smanjenja proizvodnje nafte koje je dogovorio OPEC+. Unatoč atraktivnom razvoju cijena nafte, očekuje se da će godišnji rast proizvodnje nafte u SAD-u sljedeće godine usporiti na 0,3 milijuna barela dnevno, u usporedbi s porastom od 0,8 milijuna barela dnevno u 2023. (Oleg Galbur, RBI)

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta, OPEC, OPEC+, Rusija
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE