GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja od AI glavni pokretač optimizma na Wall Streetu

Očekivanja od AI glavni pokretač optimizma na Wall Streetu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2024 / 08:33
Autor: SEEbiz
KOLUMNA - Dok kinesko tržište dionica i dalje pati ove godine, Wall Street nazdravlja novom rekordu. S&P 500 dosegnuo je u petak najvišu razinu svih vremena. Naravno, na krilima dionica vezanih uz AI, koje su već nekoliko mjeseci prilika broj jedan za upravitelje imovine.

Prekretnica u petak na Wall Streetu uglavnom je posljedica visokog rasta dionica kompanija čiji profit sve više pokreće umjetna inteligencija. Dionice Sedam veličanstvenih već imaju težinu od 28% u S&P 500 indeksu, a lani su zaslužne za gotovo dvije trećine rasta ovog indeksa, jer su im cijene skočile više od 200% (Nvidia) .

U mjesečnoj anketi upravitelja imovinom, BofA napominje da je kupnja spomenutih dionica bila najpopularnija oklada među svim investicijskim klasama već deset uzastopnih mjeseci. I to usprkos činjenici da su te dionice vrlo skupe prema svim standardima - njima se u prosjeku trguje po 33 puta većoj zaradi od očekivane, što je znatno iznad tržišnog prosjeka. Pokazatelj P/E unutar S&P 500 indeksa je malo ispod 20, što je također znatno iznad povijesnog prosjeka od 15,6, prema LSEG Datastreamu.

Nakon negativne spirale u koju su burze uhvaćene 2022. uz sve veću inflaciju i rast kamata, prošla je godina uslijedila neočekivano profitabilna godina (doduše ponajviše na štetu spomenutih dionica), i to unatoč kolapsu tri srednje velike američke banke u proljeće, a Fed je podigao kamate na 5,50 posto. No, to nije izazvalo recesiju, Fed je, barem se tako čini, uspio u mekom prizemljenju gospodarstva, "ubit će" inflaciju bez recesije, što je bila rijetkost u povijesti. Ulagače sada uglavnom zanima kada će američka središnja banka početi snižavati kamatne stope. Fed će se prvi put ove godine sastati krajem siječnja, a financijska tržišta procjenjuju da je vjerojatnost da će Jerome Powell i njegovi kolege djelovati i tada nešto veća od 50 posto.

U upravljačkim strukturama najvećih američkih komercijalnih banaka raspoloženje ne prati Wall Street. Jamie Dimon, čelnik banke JPMorgan Chase, upozorio je na marginama gospodarskog foruma u Davosu da treba biti oprezan u sljedeće dvije godine jer postoje veliki financijski i geopolitički rizici.

"Ukrajina, terorizam u Crvenom moru, kvantitativno popuštanje, koje možda čak i ne razumijemo kako funkcionira", rekao je Dimon, misleći na planove Federalnih rezervi da nastavi smanjivati svoju bilancu, koja je užasno narasla nakon izbijanja covida. David Solomon iz Goldman Sachsa smatra da su geopolitički rizici nešto manji nego prije godinu dana, zbog čega je tim više zabrinut zbog rastućeg američkog duga koji je premašio 34 tisuće milijardi (34 bilijuna) dolara.

Tagovi: Wall Street, NYSE, ai, nvidia, dimon, ukrajina, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE