GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošači če postati oprezniji, a to je opasnost za globalnu ekonomiju

Potrošači če postati oprezniji, a to je opasnost za globalnu ekonomiju
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2023 / 08:40
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Svjetsko gospodarstvo neočekivano odolijeva svim problemima, posebice okruženju visokih kamata, piše The Economist, ali to neće dugo trajati. Prvo, potrošač koji će uskoro potrošiti ono što je uštedio tijekom epidemije vjerojatno će "popustiti".

Inflacija pada u razvijenim gospodarstvima (Kina se čak nosi s deflacijskim pritiscima), nezaposlenost je i dalje vrlo niska, a gospodarski rast SAD-a u trećem je kvartalu iznosio čak 4,9%. Tko bi se prije samo nekoliko godina usudio povjerovati u takav scenarij? Američka ministrica financija Janet Yellen tvrdi da su visoke kamatne stope znak robusnosti globalne ekonomije, no u stvarnosti su razlog za zabrinutost. Rast bi se mogao materijalizirati vrlo brzo, piše The Economist.

Potrošači (budući da će ušteđevine iz vremena epidemije uskoro nestati) bit će oprezniji, opreznije će biti i tvrtke (mnoge su u vrijeme rekordno niskih kamata podizale kredite po iznimno povoljnim cijenama, ali kad je potrebno dobiti nove kredite, bit će u problemima), o tim zemljama uopće ne govorimo. Zanimljivo je da se SAD nakon izbijanja epidemije zaduživao uz kamatu od 1,2% na 30-godišnju obveznicu, a sada je traženi prinos 5%. Ili japanski primjer: prošle je godine uz prinos na dugoročne obveznice od samo 0,8 posto država iz proračuna izdvojila čak osam posto samo za otplatu kamata. Zamislite iznos koji može biti kada investitori u obveznice zahtijevaju dvostruki prinos.

Sudionici na financijskim tržištima stoga veliku pozornost posvećuju riječima guvernera središnjih banaka. Jerome Powell iz američkog Feda rekao je u četvrtak da dužnosnici Feda još nisu uvjereni da su kamatne stope već dovoljno visoke da ublaže inflaciju. Dakle, nakon godinu i pol duge kampanje snažnog zaoštravanja monetarne politike, Fed još nije popustio? Je li kamatna stopa od 5,25 do 5,50 posto doista nedovoljno visoka i Fed ne zna koliko brzo američka ekonomija, iako se u ovom trenutku čini vrlo robusnom, može skliznuti u recesiju? Te brige, uključujući ne tako uspješnu aukciju američkih 30-godišnjih obveznica, prekinule su S&P 500 (i Nasdaqov devetodnevni) osmodnevni pobjednički niz u četvrtak -- najdulji takav niz u dvije godine -- ali već na U petak je smjer na Wall Streetu ponovno bio gore. U cijelom tjednu S&P 500 dobio je 1,3 posto, a tehnološki bogat Nasdaq 2,4 posto.

Trenutne projekcije pokazuju da Fed neće dalje povećavati kamatnu stopu na sjednici u prosincu te da će nešto kasnije sljedeće godine (u srpnju?) započeti novi ciklus popuštanja monetarne politike. Budući da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje nego što su ulagači mislili prije samo nekoliko mjeseci, mnogi mijenjaju svoje investicijske odluke, dajući prednost "dosadnim" ulaganjima poput obveznica i trezorskih zapisa, koja su odjednom postala atraktivna jer nude čak pet posto godišnje. povratak. Kako je izvijestila Vanda Research, u SAD-u je prošlog tjedna ETF koji u svom portfelju drži trezorske zapise (SPDR Bloomberg Barclays 1-3 Month T-Bill) bio treći od svih trgovanih po veličini, s neto priljevima pojedinačnih dana kao visoka kao u bilo kojem trenutku u gotovo desetljeću otkako tvrtka izračunava neto priljeve. Ukratko, kako bi Amerikanci rekli, "T-Bill and chill" – kupi T-Bills i opusti se. Solidan prinos (barem u SAD malo veći od trenutne inflacije) je zagarantiran.

s jedne strane, dionice najvećih kompanija, posebice američkih, i dalje su na rekordnim vrijednostima, oko 50 posto više nego prije dvije godine, dok su drugdje u svijetu cijene dionica tek neznatno porasle ili čak izgubile u posljednje dvije godine godine. Analitičari razloge traže u boljem makroekonomskom okruženju u SAD-u, gdje je realni gospodarski rast iznenađujuće stabilan, a istovremeno je stopa nezaposlenosti još uvijek vrlo niska.

U Europi su puno veći problemi, gdje se industrija posebno u Njemačkoj, a posljedično i drugdje, ubrzano hladi, neke slovenske tvrtke imaju toliko malo narudžbi da zaposlenici imaju slobodan petak. Teško je predvidjeti kako će se ovo gospodarsko usporavanje odraziti na financijska tržišta, posebice nakon brzog rasta kamatnih stopa, što dodatno pritišće tvrtke i potrošače, no jasno je samo da su rizici velikih korekcija cijena trenutno povišeni kao proizlaziti. No, dionice na europskim tržištima uskoro će postati atraktivne, posebice tijekom korekcije prema dolje...

Tagovi: TRŽIŠTE KAPITALA, INFLACIJA, KAMATE, POTROŠNJA, DIONICE, WALL STREET
PROČITAJ I OVO
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE