GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski dividendni prinosi znatno veći od onih s razvijenijih tržišta

Slovenski dividendni prinosi znatno veći od onih s razvijenijih tržišta
PUTOKAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 08:32
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Isplate dividendi kompanija izlistanih na LJSE zaista odskaču u usporedbi s inozemnim tržištima, što ukazuje na snažne i stabilne rezultate domaćih kompanija.

Prema Bloombergu, domaći dionički indeks SBITOP ove godine ima očekivani prinos od dividende veći od 6 posto, dok njemački indeks DAX ima dobrih tri posto, a američki indeks S&P500 samo 1,4 posto. To jasno pokazuje atraktivnost domaćih dionica za investitore koji traže stabilan dividendni prinos.

Jedno od pozitivnih iznenađenja po pitanju dividende je NLB, koja je u odnosu na prošlu godinu povećala isplatu dividende za 100 posto, jer će ove godine isplatiti 11 eura dividende, što predstavlja 10-postotni dividendni prinos na trenutnom tržištu. cijena dionice. To ukazuje na povoljnu procjenu vrijednosti dionica banke i atraktivnost za investitore.

Uzme li se u obzir da je dobit NLB-a lani iznosila 550 milijuna eura, a da je ukupan broj dionica 20 milijuna, to znači dobit po dionici od 27,5 eura za prošlu godinu, dok je cijena dionice na tržištu iznosi 108 EUR, iz čega možemo zaključiti da dionice domaćih i regionalnih vodećih banaka nisu skupe i trguju na povoljnoj, ako ne i atraktivnoj razini za neke investitore. U NLB-u ponovno možemo očekivati uspješno prvo tromjesečje nauštrb povećanja kamatnih stopa. Općenito, i dalje je tako da su atraktivne cijene domaćih dionica koje ulaze u indeks SBITOP više pravilo nego iznimka.

Isto vrijedi i za Krku, koja je također povećala dividendu, što je odraz uspješnog poslovanja i vrlo jake bilance, koja osigurava visoku razinu isplate dividende iu budućnosti. S obzirom na prošlogodišnje poslovanje otežano poplavama i dopunskim zdravstvenim osiguranjem, zanimljiv je i prijedlog isplate dividende Triglav Grupe, gdje uprava osiguravajućeg društva predlaže dividendu od 1,75 eura po dionici ili 2,4 puta više od prošlogodišnje neto dobiti.

Očekivanja za budućnost domaćeg tržišta dionica su optimistična, budući da se očekuje daljnje poboljšanje rezultata ključnih domaćih kompanija tijekom sljedećeg desetljeća. To će održati pozitivan sentiment ulagača na domaćem tržištu. Tako domaći investicijski portfelj, koji trenutno uključuje Krku iz Novog Mesta, Luku Koper, Petrol, Telekom Slovenije i NLB, ostaje atraktivan i za budućnost. Ova skupina ulaganja svakako nalazi svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom tolerancijom na rizik. Ukratko, domaće tržište ostaje jedno od najmanje zaduženih u regiji i šire, koje isplaćuje gotovo najveće dividende i ima atraktivne vrijednosti dionica na tržištu u odnosu na usporedive tvrtke i sektore u inozemstvu.

Ujedno, možemo napomenuti da je izdavanje javnih obveznica nedvojbeno bio pozitivan korak za razvoj domaćeg tržišta kapitala, što je pridonijelo povećanju interesa za domaće tržište dionica među novim domaćim ulagačima. Rast domaćeg tržišta i dalje ovisi o stabilnom i profitabilnom poslovanju domaćih tvrtki. Povećana vidljivost i sudjelovanje domaćih, ali i stranih investitora dodatno će ojačati tržišni rast na domaćem tržištu.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav, DIVIDENDA
PROČITAJ I OVO
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE