GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta

Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2023 / 08:28
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOMENTAR - Cijene europskih dionica posljednjih dana su bile pod pritiskom zbog poskupljenja osiguranja od rizika neplaćanja u njemačkoj Deutsche Bank te zbog najbrže kontrakcije proizvodnog sektora u posljednje tri godine u Europi.

Međutim, uslužni sektor je odigrao pozitivno s povećanjem aktivnosti na 53,9 bodova u ožujku u usporedbi s 50,9 bodova u veljači. Zaposlenost u europskom privatnom sektoru porasla je na najvišu razinu u osam mjeseci. Što se tiče cijena, inflacija cijena inputa pala je na najnižu razinu u gotovo dvije godine, ali je ostala znatno iznad povijesnih prosjeka. Njemačke kompanije bile su nešto manje optimistične u pogledu nadolazeće godine u odnosu na veljaču.

U isto vrijeme, središnje banke nastavljaju poduzimati mjere za obuzdavanje inflacije, pri čemu su središnje banke SAD-a, UK-a i Švicarske ovog tjedna podigle kamatne stope, nakon prošlotjednog povećanja Europske središnje banke.

Uz povećanu volatilnost na globalnim tržištima, dobro je usmjeriti pogled na alovensko tržište dionica, koje nudi dobru mjeru utočišta. U ovoj godini možemo očekivati trend povećanja isplate dividende kod kuće. Prvi vjesnik toga je Sava Re. Nadzorni odbor i uprava Save Re predlažu isplatu dividende od 1,60 eura po dionici. To iznosi ukupno 24,8 milijuna eura ili 36,3 posto neto dobiti grupe za 2022. Predložena dividenda predstavlja povećanje od 6,7 posto u usporedbi s isplaćenom dividendom za 2021. i predstavlja dividendni prinos od preko 6 posto.

Sava Re je lani, unatoč teškim uvjetima u okruženju, poslovala uspješno i bolje od plana te ostvarila neto dobit od 68,2 milijuna eura. Dobit je 10,4 posto manja u odnosu na 2021., ali i dalje 13,7 posto viša od planirane. U budućnosti možemo očekivati i druge objave o dobrim i povećanim dividendama ostalih tvrtki na slovenskom tržištu dionica koje su uključene u indeks SBI TOP. Riječ je o tvrtkama koje osim Save Re čine Krka, Luka Koper i NLB. Unatoč teškom prošlogodišnjem poslovanju, Petrol može pozitivno iznenaditi i dividendom.

Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore. Ujedno, Ljubljanska burza jedna je od najmanje zaduženih kako u regiji, tako i šire. To je još važnije u vremenima rastućih kamata, jer dioničarima ostavlja više novca na raspolaganju. Sve te značajke djeluju u sinergiji i doprinose rastu i stabilnosti slovenske burze, što je čini jednom od najzanimljivijih u regiji.

Što se perspektive poslovanja i sektorski usporedivih kompanija u inozemstvu, domaća burza također smatra jednom od najjeftinijih burzi, koja ujedno isplaćuje najveće dividende u zemlji. Ulaganje u dividendne dionice na domaćem slovenskom tržištu stoga je posebno privlačno za investitore koji traže stabilna dugoročna ulaganja s visokim dividendnim prinosom. To je vrlo zanimljivo u vrijeme visoke inflacije i kamatnih stopa.

Osim toga, ove su dionice obično manje volatilne od ostalih, što je važno za ulagače koji traže stabilna ulaganja. Naravno, ovdje uvijek postoji upozorenje da, iako je domaće burzovno tržište privlačno ulagačima, ulagači bi trebali biti svjesni nekih rizika poput domaćeg, europskog i globalnog gospodarskog okruženja, regulatornih, poreznih i geopolitičkih rizika.

Tagovi: Ljubljanska borza, Deutsche Bank, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Pouke Nvidije: Kupuje se dobra priča
UZLET
Pouke Nvidije: Kupuje se dobra priča
KOLUMNA - Dugo vremena niti jedna tvrtka nije toliko impresionirala investitore kao Nvidia. Rast prihoda u drugom kvartalu bit će zapanjujući.
Sektori industrije i infrastrukture s najboljim izgledima
IZGLEDI
Sektori industrije i infrastrukture s najboljim izgledima
ANALIZA - Nedavni komentari dužnosnika Feda sugeriraju da su otvoreni za ponovno podizanje kamatnih stopa već sljedećeg mjeseca, s obzirom na podatke koji ukazuju na snažno tržište rada i visoku temeljnu inflaciju u Sjedinjenim Državama.
Što Atlanticu donosi preuzimanje Strauss Adriatica?
ANALITIČARI
Što Atlanticu donosi preuzimanje Strauss Adriatica?
ANALIZA - Atlantic Grupa prekjučer je dostavila obvezujuću ponudu za preuzimanje Strauss Adriatica – tvrtke koja posluje u Srbiji, a koja je poznata po jakim brendovima kave na srpskom tržištu.
Japanske dionice na meti optimista
OPTIMIZAM
Japanske dionice na meti optimista
KOLUMNA - Središnji indikator burze Nikkei u Tokiju porastao je u petak na gotovo 31.000 bodova, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 1990. godine. Širi indeks Topix to je već postigao.
Ljubljanska borza ove godine u svjetskom vrhu
TRŽIŠTE KAPITALA
Ljubljanska borza ove godine u svjetskom vrhu
ANALIZA - Slovensko burzovno tržište među najprofitabilnijima je ove godine sa 17% prinosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE