GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Središnje banke na novom testu: Kako uspostaviti ravnotežu?

Središnje banke na novom testu: Kako uspostaviti ravnotežu?
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2023 / 07:48
Autor: Marko Majić
ANALIZA - U razdoblju pandemije nedvojbeno smo primijetili izrazito i prekomjerno ubrzanje monetarne ekspanzije, koja je naravno bila inflacijska i prvo se odrazila u SAD-u, da bi joj se Europa odmah prilagodila.

Sada možemo vidjeti znakove, recimo, uspješnog upravljanja izazovima visoke inflacije od strane središnjih banaka s obje strane Atlantika. Barem za sada. U uvjetima opsežne monetarne ekspanzije, cijene energije su naglo porasle, ali uglavnom zbog pojačanih geopolitičkih trvenja i pogrešnih političkih pretpostavki. Oni su odgovorni za otprilike polovicu visoke inflacije koju su doživjela kućanstva i poduzeća.

Čini se da inflacija sada brzo opada s obje strane Atlantika, s posljednjim očitanjem inflacije za eurozonu od 2,4 posto, dok je za SAD iznosila 3,2 posto. Tome pridonosi manja potražnja iz Kine, što rezultira nižim cijenama materijala i energenata, kao i usporavanje privatne potražnje i ulaganja na Zapadu na račun viših kamata i očekivanja glede njihova budućeg razvoja. Što se gospodarstva tiče, taj proces viših kamata i cijena najprije se odražava na nižu razinu u proizvodnim aktivnostima, a ako bi se te povećane nezaposlenosti reflektirao i manji rast cijena ili njihov pad, odnosno pad marži. u uslužnom sektoru. Evo nas sada, barem privremeno, brani loša demografija.

Ukratko, s obzirom na situaciju, ispravno je očekivati početak smanjenja kamatnih stopa s obje strane Atlantika, najvjerojatnije krajem prvog kvartala 2024. ili nešto kasnije. Točno vrijeme i intenzitet smanjenja kamatnih stopa ovisit će o kretanju inflacije i stanju gospodarstva. No, blaža monetarna politika imat će pozitivan učinak na investicijske cijene, vjerojatno više nego eventualno i barem privremeno usporavanje gospodarstva. Jedinica dobiti vjerojatno će poskupjeti.

Osim toga, s očekivanim početkom smanjenja kamatnih stopa s obje strane Atlantika, postavlja se i pitanje održivosti i stabilnosti gospodarskog oporavka. U idućem tjednu europska, japanska, američka, švicarska, ruska i britanska središnja banka odlučit će o svojoj monetarnoj politici. Iako snižavanje kamatnih stopa može potaknuti gospodarsku aktivnost i zapošljavanje, pitanje je hoće li središnje banke moći uspostaviti ravnotežu između poticanja rasta i sprječavanja pretjeranog rasta inflacije.

Relativno manja potražnja iz Kine, jedne od ključnih gospodarskih sila, te usporavanje privatne potražnje i ulaganja na Zapadu naglašavaju potrebu za oprezom u formuliranju monetarne politike. U tom kontekstu posebno su važni geopolitički rizici koji utječu na globalnu ekonomsku stabilnost.

Uz to, treba uzeti u obzir da su cijene energenata, koje su bile među ključnim krivcima za snažan inflatorni pritisak, porasle zbog složenih čimbenika, uključujući geopolitičke napetosti i odluke energetske politike. Središnje banke će morati pratiti i prilagođavati svoje politike u skladu s dinamičnim okruženjem kako bi održale stabilnost i konkurentnost gospodarstava.

Daljnji će razvoj također ovisiti o uspjehu mjera središnje banke, globalnim gospodarskim pomacima te održivosti i prilagodljivosti nacionalnih gospodarstava. Praćenje pokazatelja poput inflacije, gospodarskog rasta i zaposlenosti bit će ključno, ne samo za formuliranje monetarnih politika, već i za formuliranje pravodobnih i učinkovitih političkih odluka kako bi se osigurao održiv i uravnotežen gospodarski oporavak s obje strane Atlantika.

Tagovi: kamatne stope, Federalne rezerve, inflacija, tržište kapitala, Bank of America, Vanguard
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE