GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sukob na Bliskom istoku zasad dobar za burzovne indekse

Sukob na Bliskom istoku zasad dobar za burzovne indekse
TRŽIŠTE I RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 07:38
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nasilje na Bliskom istoku zasad nije naštetilo financijskim tržištima, naprotiv, jer su prinosi na obveznice, koji su već bili opasno visoki, konačno pali, što je jučer poslalo burzovne indekse naviše.

Ako je u ponedjeljak, barem ujutro, još bilo dosta neizvjesnosti, onda su se burze iznenađujuće brzo otresle briga koje donosi novo ratno žarište. Već jučer je smjer na svim važnijim burzama bio izrazito uzlazni. Najprije je tokijski Nikkei porastao za gotovo dva posto. U Goldman Sachsu kažu da je japansko tržište svijetla točka, a priliku za rast vide uglavnom u bankarskim dionicama. I paneuropski indeks STOXX 600 jučer je porastao za dva posto, što je najviše u gotovo godinu dana. Prinos na njemačku 10-godišnju državnu obveznicu, koji se prošlog tjedna prvi put u 12 godina kretao iznad tri posto, pao je na 2,8 posto.

Iako je Europska središnja banka na prošloj sjednici dala naslutiti da je zaoštravanju monetarne politike kraj, to ne mora nužno biti tako. Guverner austrijske središnje banke Robert Holzmann rekao je na forumu Međunarodnog monetarnog fonda u Marakešu da bismo mogli vidjeti još jedno ili čak dva povećanja kamatnih stopa ako eurozona doživi dodatne inflatorne šokove. Umirujuća je bila poruka MMF-a, koji je zadržao svoju prognozu rasta globalnog BDP-a od tri posto u ovoj godini (u SAD-u će rast biti veći nego drugdje), pri čemu MMF vjeruje da će središnje banke moći kontrolirati inflaciju bez sunovrata gospodarstava u recesiju recesija. Utjecaj rata između Izraela i Hamasa na regiju i MMF tek treba procijeniti.

U New Yorku su se jučer veselili preokretu na tržištu dužničkih vrijednosnica. Obveznice su konačno poskupjele, a time je i traženi prinos do dospijeća pao za 14 baznih bodova na 4,66 posto za američku desetogodišnju obveznicu. Dionički indeks S&P 500 od ponedjeljka je porastao za oko pola posto. Bank of England upozorila je da su procjene (mjerene prvenstveno multiplikatorom profita ili P/E omjerom) američkog tehnološkog sektora previsoke s obzirom na trenutnu razinu kamatnih stopa, pa veća korekcija ne bi bila iznenađujuća.

Središnje banke načelno ne komentiraju cijene dionica, ali kada to rade, mogu ostati zabilježene u kolektivnoj memoriji. Godine 1996. tadašnji guverner FED-a Alan Greenspan govorio je o iracionalnom entuzijazmu za tehnološke dionice, koji se nastavio dobre tri godine prije nego što je balon puknuo.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar, Izrael, Hamas,
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE