GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turbulentan kolovoz je za nama, slijedi još teži rujan

Turbulentan kolovoz je za nama, slijedi još teži rujan
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2023 / 08:32
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Kolovoz je opravdao reputaciju Wall Streeta kao loš mjesec, no ako se tradicija drži, ulagače u rujnu čeka teži ispit, pogotovo ako Fed nastavi prijetiti novim povećanjem kamata

Indeks S&P 500 u rujnu je u prosjeku izgubio 0,73 posto, označivši najgori mjesec za ulagače od 1945. godine. To je jedini mjesec u kojem su njujorške dionice (u prosjeku) više puta pale (56%) nego rasle (44%) i jedini mjesec u kojem je tehnološki indeks Nasdaq (računan od 1971.) imao negativan prinos (u prosjeku minus 0,86 %). I ovoga puta nemali broj stručnjaka upozorio je tržišne sudionike da se pripreme na novo razočarenje, tim više zbog lošeg kretanja dioničkih indeksa u kolovozu. Povijest kaže da u slučajevima kada S&P u kolovozu padne za najmanje dva posto (sva tri vodeća njujorška indeksa prošli su mjesec izgubila oko dva posto), rujan servira još veće padove.

Naravno, može se odvijati i potpuno drugačije, a mnogo će ovisiti o makroekonomskim najavama. Prošli tjedan donio je objavu novih podataka o inflaciji, ali io kretanjima na američkom tržištu rada. Inflacija u eurozoni u kolovozu je ostala nepromijenjena na 5,3 posto (najniža je bila u Španjolskoj s 2,4 posto), dok je u SAD-u indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju (PCE) u kolovozu porastao za 3,3 posto na godišnjoj razini, nakon 3,0 posto u srpnju. Temeljni PCI indeks, koji isključuje cijene hrane i energije, porastao je 4,2 posto, u skladu s očekivanjima. Poznati ekonomist Joseph Stiglitz u razgovoru za CNBC kritizirao je Fed i kaže da nije napravio domaću zadaću, a prije svega pogriješio je u prošlogodišnjoj prognozi da je inflacija samo prolazna i da je pokreće višak potražnje, ali zapravo su uglavnom krivi šokovi na strani ponude (nedostatak sirovina, čipsa, itd.).

U petak je američko ministarstvo rada objavilo da je u kolovozu otvoreno neto 187.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti porasla je na 3,8 posto, što je najviše od veljače 2022. Vlasti su istodobno revidirale srpanjske podatke o novim stvorena radna mjesta značajno smanjena. Ono čemu Fed teži očito se događa: tržište rada pokazuje sve veće znakove slabosti, što će zauzvrat ublažiti inflaciju i na kraju je približiti cilju od 2 posto. Zbog visoke inflacije, američka središnja banka jedanaest je puta od prošlog ožujka podigla kamatu, pa se ona sada kreće u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, što je najviša stopa u više od dva desetljeća. Na rujanskoj sjednici Feda vjerojatno neće biti promjena, no najnovije projekcije pokazuju da bi kamatne stope mogle ostati nepromijenjene i krajem listopada.

Slična su očekivanja i kada se predviđaju budući potezi Europske središnje banke. Analitičari Morgan Stanleyja smatraju da ECB više neće zaoštravati monetarnu politiku jer se ekonomska slika previše pogoršala. Ako su prije vjerovali da će ovaj mjesec biti potrebno još jedno povećanje, sada tvrde da je lipanjsko deveto uzastopno povećanje kamata ujedno i posljednje u ovom ciklusu.

Tagovi: tržište kapitala, Stiglitz, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.
Francuski izbori tresu tržišta
POVEĆANA NERVOZA
Francuski izbori tresu tržišta
KOLUMNA - Indeksi na njujorškim burzama u prošlom su tjednu ostali nepromijenjeni, a u idućem se tjednu očekuju veća uzbuđenja, što se odnosi i na europska tržišta koja bi mogla biti uzdrmana ishodom prijevremenih francuskih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE