GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turbulentan kolovoz je za nama, slijedi još teži rujan

Turbulentan kolovoz je za nama, slijedi još teži rujan
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2023 / 08:32
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Kolovoz je opravdao reputaciju Wall Streeta kao loš mjesec, no ako se tradicija drži, ulagače u rujnu čeka teži ispit, pogotovo ako Fed nastavi prijetiti novim povećanjem kamata

Indeks S&P 500 u rujnu je u prosjeku izgubio 0,73 posto, označivši najgori mjesec za ulagače od 1945. godine. To je jedini mjesec u kojem su njujorške dionice (u prosjeku) više puta pale (56%) nego rasle (44%) i jedini mjesec u kojem je tehnološki indeks Nasdaq (računan od 1971.) imao negativan prinos (u prosjeku minus 0,86 %). I ovoga puta nemali broj stručnjaka upozorio je tržišne sudionike da se pripreme na novo razočarenje, tim više zbog lošeg kretanja dioničkih indeksa u kolovozu. Povijest kaže da u slučajevima kada S&P u kolovozu padne za najmanje dva posto (sva tri vodeća njujorška indeksa prošli su mjesec izgubila oko dva posto), rujan servira još veće padove.

Naravno, može se odvijati i potpuno drugačije, a mnogo će ovisiti o makroekonomskim najavama. Prošli tjedan donio je objavu novih podataka o inflaciji, ali io kretanjima na američkom tržištu rada. Inflacija u eurozoni u kolovozu je ostala nepromijenjena na 5,3 posto (najniža je bila u Španjolskoj s 2,4 posto), dok je u SAD-u indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju (PCE) u kolovozu porastao za 3,3 posto na godišnjoj razini, nakon 3,0 posto u srpnju. Temeljni PCI indeks, koji isključuje cijene hrane i energije, porastao je 4,2 posto, u skladu s očekivanjima. Poznati ekonomist Joseph Stiglitz u razgovoru za CNBC kritizirao je Fed i kaže da nije napravio domaću zadaću, a prije svega pogriješio je u prošlogodišnjoj prognozi da je inflacija samo prolazna i da je pokreće višak potražnje, ali zapravo su uglavnom krivi šokovi na strani ponude (nedostatak sirovina, čipsa, itd.).

U petak je američko ministarstvo rada objavilo da je u kolovozu otvoreno neto 187.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti porasla je na 3,8 posto, što je najviše od veljače 2022. Vlasti su istodobno revidirale srpanjske podatke o novim stvorena radna mjesta značajno smanjena. Ono čemu Fed teži očito se događa: tržište rada pokazuje sve veće znakove slabosti, što će zauzvrat ublažiti inflaciju i na kraju je približiti cilju od 2 posto. Zbog visoke inflacije, američka središnja banka jedanaest je puta od prošlog ožujka podigla kamatu, pa se ona sada kreće u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, što je najviša stopa u više od dva desetljeća. Na rujanskoj sjednici Feda vjerojatno neće biti promjena, no najnovije projekcije pokazuju da bi kamatne stope mogle ostati nepromijenjene i krajem listopada.

Slična su očekivanja i kada se predviđaju budući potezi Europske središnje banke. Analitičari Morgan Stanleyja smatraju da ECB više neće zaoštravati monetarnu politiku jer se ekonomska slika previše pogoršala. Ako su prije vjerovali da će ovaj mjesec biti potrebno još jedno povećanje, sada tvrde da je lipanjsko deveto uzastopno povećanje kamata ujedno i posljednje u ovom ciklusu.

Tagovi: tržište kapitala, Stiglitz, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE