GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika očekivanja od SEC-a podižu vrijednost bitcoina

Velika očekivanja od SEC-a podižu vrijednost bitcoina
BITCOIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2023 / 07:59
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U vrijeme velike neizvjesnosti na financijskim tržištima, kada i tako sigurne investicije poput državnih obveznica dramatično gube na vrijednosti, odjednom je zasjala najrizičnija investicija - bitcoin. Što stoji iza tjednog rasta od 20% i skoka iznad 35.000 USD?

Konkretno, očekivanje da će američki regulator SEC uskoro (do siječnja) odobriti prvi fond po spot cijeni bitcoina, što bi bila velika potvrda za ovu industriju, koja u posljednje vrijeme nije bila pogođena brojnim skandalima, prije svega kolaps FTX burze i agonija terraUSD stablecoina. Sva ova događanja su ovaj mjesec gurnuta u drugi plan, kao i vječni strahovi da će vlasti jednostavno zabraniti kriptovalutu zbog svih nepravilnosti i netransparentnosti.

Izgledi su sada ponovno bolji: s uvođenjem BTC spot ETF-ova koje nude veliki igrači kao što su BlackRock (koji čeka odobrenje za takav fond od lipnja) i Fidelity, ulagači u bitcoin (neizravno) ulažu na burzi u New Yorku , koja zbog tradicije i svih pravila koja tamo vrijede uživa puno više povjerenja od kripto mjenjačnica.

Situacija bi tako mogla biti slična onoj u studenom 2004. kada se na njujorškoj burzi pojavio prvi zlatni ETF, koji je odmah zabilježio izvanredne priljeve, a cijena zlata naglo porasla. A s bitcoinom znamo što se događa kada se lavina pokrene i uključi se mnogo više malih ulagača koji ne žele propustiti vlak. Još smo daleko od toga u ovom trenutku, kao i od pravog procvata tržišta koje se u najboljim vremenima dičilo tržišnom kapitalizacijom od 3000 milijardi dolara, a sada je ona tek 1250 milijardi, koliko su kriptovalute 90 posto i daleko od rekorda. Ali ipak – ovogodišnji više od 100% rast bitcoina (i upola manji rast ethera) vratio je nadu svima koji se klade na ovom špekulativnom tržištu.

Dodatni razlog za optimizam je i tzv. Riječ je o događaju koji se događa svake četiri godine, a ključno je to što je nagrada za izrudareni bitcoin prepolovljena. U 2020. godini nagrada je prepolovljena s 12,50 na 6,25, ovaj put će iznositi 3,175 bitcoina. Do sada je "halving" uzrokovao silovit rast bitcoina. Kad bi se povijest ponovila, cijena bitcoina bi išla iznad 100 tisuća dolara. Podsjetimo, bitcoin je u prošlom ciklusu prije gotovo dvije godine dosegao vrhunac od 68 tisuća dolara, a onda je entuzijazam naglo splasnuo, no slični obrasci uočeni su i kod drugih rizičnih ulaganja. Prošle je godine bitcoin podijelio sudbinu burzi (cijena se srušila za 65 posto) i počeo se izuzetno usklađeno kretati s Nasdaq indeksom, odnosno tehnološkim dionicama. Sada je sve drugačije, jer Nasdaq gubi treći mjesec zaredom.

Bitcoin je u utorak poskupio oko 10 posto, na tjednoj razini čak 20 posto. Prvi put od svibnja 2022. za njega je opet trebalo platiti više od 35 tisuća dolara. Ether, druga po veličini kriptovaluta, također je bio u plusu (iako ne tako istaknuto). Budući da je bitcoin stvoren tek 2008., bilo je mnogo zabrinutosti oko toga kako će preživjeti uvelike promijenjene uvjete koji prevladavaju u globalnom gospodarstvu. Okruženje oštro viših kamatnih stopa trebalo bi, u teoriji, uplašiti kupce, a bitcoin povijesno nije imao koristi od jačanja dolara.

Sada je prevladao obje prepreke, a njegovi zagovornici također ističu da je bitcoin prava alternativa fiat valutama, čije su vrijednosti potkopale središnje banke tijekom posljednjih 15 godina divljim tiskanjem novca. Pritom ponavljamo upozorenja da su kriptovalute i dalje vrlo rizična investicija u koju razborit ulagač ne bi smio uložiti više od nekoliko postotaka svoje ušteđevine, te treba biti spreman izgubiti sve.

Tagovi: BITCOIN, KRIPTOVALUTE, ZLATO, BLACKROCK, SEC, TRĆIŠTA
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE