GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska je prvak svijeta u vaterpolu

Hrvatska je prvak svijeta u vaterpolu
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2024 / 17:35
Autor: SEEbiz / H
DOHA - Hrvatska je po treći put u svojoj povijesti prvak svijeta u vaterpolu. Hrvatska je u finalu nakon peteraca pobijedila Italiju 15:13 i tako je došla do velikog zlata.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Konstantin Harkov s četiri gola, Jerko Marinić Kragić je dodao tri, Rino Burić dva, a Josip Vrlić i Matias Biljaka po jedan, dok je za Italiju Andrea Fondelli zabio pet pogodaka, po dva su dodali Francesco Di Fulvio i Nicholas Presciutti, a po jedan Luca Marziali i Francesco Condemi. Za Hrvatsku je ovo treći naslov svjetskog prvaka, nakon Melbournea 2007. i Budimpešte 2017.

Hrvatska je tako do naslova u Dohi stigla na najdramatičniji način, u polufinalu je boljim izvođenjem peteraca svladala Francusku, a onda je na isti način u završnom dvoboju bila bolja i od Italije. Kao i u polufinalu, ključnom za pobjedu se pokazala obrana Mate Anića koji je u četvrtoj seriji zaustavio udarac Di Fulvija.

Za Hrvatsku je ovo treći naslov svjetskog prvaka, nakon Melbournea 2007. i Budimpešte 2017. Usto ima i jedno srebro te četiri bronce. Italija je, pak, po četvrti put osvojila srebro, uz četiri zlata i jednu broncu.

Finalni susret Hrvatske i Italije u Dohi protekao je u neizvjesnoj i izjednačenoj borbi od prve do posljednje sekunde. Niti u jednom trenutku niti jedna momčad nije imala više od jednog gola prednosti. Hrvatsku je u otvaranju dvoboja u igri držao Harkov koji je postigao prva tri gola, oba u prvoj četvrtini te još jedan na samom otvaranju druge za 3:3. Nakon drugog gola Di Fulvija za prednost Italije od 4:3 na scenu je stupio Marinić Kragić koji je realizacijom s igračem više i pogotkom iz peterca odveo Hrvatsku u vodstvo 5:4. Presciutti je poravnao za 5:5 na poluvremenu.

Početkom treće četvrtine Harkov je opet zabio s igračem više za 6:5, a onda je Fondelli s dva gola iz peteraca vratio prednost na stranu Italije. U završnici tog dijela Vrlić i Burić su nakon lijepih akcija pogađali za vodstvo 8:7, dok je Bijač s dvije fenomenalne obrane u situacijama s igračem manje sačuvao tu prednost.

U četvrtoj četvrtini Biljaka i Marinić Kragić su zabijali za 9:8 i 10:9, no Talijani su se uspijevali ekspresno vraćati u egal da bi Fondelli pogodio iz peterca za prednost Italije 11:10 minutu i 40 sekundi prije kraja. Hrvatskoj su tako ostale dvije prilike za novo poravnanje i peterce, prvu nije iskoristila, a u posljednjem napadu na udarac se pet sekundi prije isteka vremena odlučio Burić te pogodio pa je pobjednik odlučivan petercima.

Italija je prva stigla do prednosti kada je Del Lungo u drugoj seriji obranio udarac Fatovića, ali u trećoj seriji Echenique je pogodio vratnicu, da bi u četvrtoj seriji Anić obranio udarac Di Fulvija i tako ponudio meč-loptu mladom Žuveli, a 22-godišnji Dubrovčanin je zadržao smirenost i pogodio za treće svjetsko zlato hrvatskih vaterpolista.

Nakon srebra na Europskom prvenstvu prije mjesec dana u Zagrebu, izabranici Ivice Tucka tako su na SP u Dohi napravili korak dalje i stigli do zlata, a na ljeto ih očekuje i najveći događaj ove godine - Olimpijske igre u Parizu. Broncu je osvojila Španjolska koja je u susretu za treće mjesto svladala Francusku s 14:10.

Tagovi: tucak, hrvatska, vaterpolo, antić, bijač, fatović
PROČITAJ I OVO
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
KAŠNJENJE
Njemački klubovi dobit će 80 milijuna eura manje od prihoda od medijskih prava
BERLIN - Usred spora oko prava emitiranja Bundeslige sa servisom za streaming DAZN, Njemačka nogometna liga (DFL) objavila je da će 36 profesionalnih klubova dobiti manje novca od planiranog od prihoda od medijskih prava.
Obradović ostaje na klupi Partizana
KOŠARKA
Obradović ostaje na klupi Partizana
BEOGRAD - Legendarni trener produljio je ugovor sa srpskim klubom.
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!
ODUŠEVLJENJE
Ancelotti: Modrićevo stanje je spektakularno!

SAN SEBASTIAN - Real Madrid upisao je novu pobjedu, ovog puta u Baskiji.
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
NBA PLAYOFF
Dallas s Dončićem i čvrstom obranom do vodstva protiv LA Clippersa
DALLAS - Dallas Mavericksi su svladali Los Angeles Clipperse sa 101-90 u trećoj utakmici uvodnog kola doigravanja Sjevernoameričke lige NBA lige i poveli 2-1.
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
TRENERI
Britanski mediji: Arne Slot novi trener Liverpoola
LONDON - Prema izvješćima nekoliko britanskih medija, engleski prvoligaš Liverpool dogovorio je s nizozemskim prvoligašem Feyenoordom transfer trenera Arnea Slota koji će tako naslijediti Jürgena Kloppa na mjestu glavnog stratega Redsa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE