GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VTB bank očekuje gotovo pet mlrd dolara dobiti u 2023. .

VTB bank očekuje gotovo pet mlrd dolara dobiti u 2023.  .
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 16:04
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski državni zajmodavac VTB ostvarit će ove godine dobit od "barem" 400 milijardi rubalja (4,9 milijardi dolara), nakon dobrih rezultata u prvih pet mjeseci i rekordnog gubitka u 2022., rekao je za Reuters izvršni direktor Andrej Kostin

Dobit je u prvih pet mjeseci ove godine iznosila ukupno 239 milijardi rubalja, nakon gubitka od 612,6 milijardi rubalja u 2022. godini, rekao je Kostin u razgovoru za Reuters.

"Smatramo da je realna projekcija o oko 400 milijardi rubalja dobiti u ovoj godini – to je za nas rekordna brojka", ustvrdio je šef VTB-a.

Financijski direktor Dmitrij Pjanov izjavio je prošli tjedan da će ovogodišnja dobit VTB-a biti bliže gornjoj granici ciljanog raspona od 327 do 400 milijardi rubalja.

Rekordni gubitak u 2022. godini pripisao je u prvom redu padu rublje na razinu od 100 rublji za dolar, u razdoblju neposredno nakon zapadnog uvođenja sankcija Rusiji, i otpisu imovine zamrznute na Zapadu.

"Bila je to teška godina za nas, ali u drugoj polovini počeli smo poslovati s dobiti, a ova nam je godina zasada vrlo uspješna", rekao je Kostin.

Dodao je i da je malo vjerojatno da će VTB isplatiti dividende za ovu godinu, iako to ovisi o državi koja ima 61,8 -postotni udio u banci, nakon što je u sekundarnoj javnoj ponudi od privatnih, nepoznatih investitora pribavila 94 milijarde rubalja

Izvršni direktor druge najveće banke u Rusiji rekao je i da je kriza pokrenula temeljite promjene u svjetskom gospodarstvu i potkopala globalizaciju baš u trenutku kada se Kina sprema preuzeti poziciju vodeće svjetske ekonomske sile.

Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji naškodit će, po njegovim riječima, zamrzavanje stotina milijardi dolara ruske imovine jer mnoge zemlje prelaze na plaćanje drugim valutama, zaobilazeći dolar i euro, a Kina kreće prema uklanjanju valutnih ograničenja.

"Dugo povijesno razdoblje dominacije američkog dolara bliži se kraju", smatra 66-godišnji Kostin. "Mislim da je došlo vrijeme kada će Kina postupno ukinuti valutna ograničenja", dodao je.

"Kina zna da neće postati svjetska gospodarska sila broj 1 bude li njezin juan i dalje nekonvertibilna valuta", rekao je Kostin, dodajući da je za Kinu opasno držati rezerve u američkim državnim obveznicama.

Dolar je bio dominantan od prve polovine 20. stoljeća kada je od britanske funte preuzeo poziciju globalne rezervne valute, a u lipnju američka investicijska banka JPMorgan objavila da se u svjetskom gospodarstvu pojavljuju naznake dedolarizacije.

Status zelene valutea ponovo se našao pod lupom zbog spektakularnog gospodarskog uspona Kine u proteklih 40 godina, posljedica rata u Ukrajini i prepirki oko podizanja limita američkog državnog duga

Tagovi: VTB bank, Dmitrij kosrov, Rusija
PROČITAJ I OVO
NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru
STRATEŠKI
NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru
LJUBLJANA - NLB je na današnjem NLB Danu investitora predstavila novu strategiju grupe do kraja 2030. Do tada želi stvoriti oko 50 milijardi eura ukupne imovine, dvije milijarde eura prihoda i jednu milijardu dobiti. Na skupu se govori io prilikama u regiji jugoistočne Europe, gdje je NLB prisutan.
BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara
NOVI POKUŠAJ
BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara
MADRID - Španjolska banka BBVA u četvrtak je izravno dioničarima predstavila ponudu za preuzimanje konkurentskog Sabadella od 12,23 milijarde eura (13,11 milijardi dolara), iako je Sabadellov odbor ovaj tjedan već odbio prijedlog pod istim uvjetima.
NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
DOBRE BROJKE
NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 posto na 140 milijuna eura.
Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
NAKON PRITISKA
Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
BEČ - Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) objavio je u srijedu da odustaje od kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga, dokončavši višemjesečnu neizvjesnost i razgovore s europskim i američkim vlastima
EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju
PLANOVI
EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju
LJUBLJANA - Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su danas u Ministarstvu financija nacrt nove strategije za Sloveniju, čije se usvajanje na upravnom odboru očekuje u srpnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE